TJ Slavoj Plzeň

Vzpírání

A. K. Žižka
2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | starší historie | videa
MVM Metal

Květinářství Iveta Plzeň

Kavárna Íčko Plzeň Bronco 7 Trampota pivovar
kontakt:
Michal Šváb
předseda oddílu
svab.masna@seznam.cz
739 074 279













GRAND PRIX SLAVOJ PLZEŇ 1899 - ČESKÉ, ODDÍLOVÉ A OSOBNÍ REKORDY - NESKUTEČNÝ MARTIN STAŠEK

Dokonáno jest. Máme za sebou první ročník a troufáme si říci, že velmi povedený, což jen potvrzují slova chvály účastníků a předvedené výkony podtržené národními a osobními rekordy a opět posunutou hranicí našeho oddílového maxima. K tomu přispěla nejen tvrdá práce během přípravy Grand Prix, ale zejména podpora našich partnerů BRONCO SEVEN, PIVOVAR POD LÍPOU, KAVÁRNA ÍČKO a PT SERVIS - PAVEL TRAMPOTA.




Na start soutěže se postavil, mimo domácích borců, závodníci z Teplic, Sokolova, Nové Role, Bohemians Praha, plzeňského Startu a Sokola, Přeštic, Meziboří a pražského CCBC. Potěšitelný byl na víc fakt, že v našich barvách se objevili noví borci Tomáš Švenda, Rostislav Ševčík (z činkou začínal v Rotavě) a Míra Řehoř. Na poslední chvíli se odhlásili Robert Bodis, Pepík Balogh a nováček junior Láďa Podoba, přičemž Honza Špeta, Andrei Hulevskyi a Pavel Kuděj se nemohli zúčastnit z osobních důvodů. I tak jsme do boje vyslali osm borců (Balogh Jan, Ševčík Sváťa, Martin Stašek, Michal Šváb, Tomáš Švenda, Jakub Rybáček, Ševčík Rostislav, Míra Řehoř), což ještě více podmínilo fakt, že příští rok náš oddíl do soutěží přihlásí svůj "B" tým a to do III. ligy skupiny A.




Z výsledků je třeba vyzdvihnout čtyři překonané národní rekordy ze strany sokolovského mladšího žáka Dominika Oračka, který startoval na základě povolení pořadatele, což dalo naší soutěži skvělý punc. Druhým puncem jsou osobní rekordy našich nově startujících závodníků, kteří posunovali svá tréninková maxima a v neposlední řadě Martin Stašek a jeho neskutečných 150 kg v trhu. tento výkon je určitě nejvyšší maximální váhou, kterou kdo kdy na Masně v trhu vzepřel!!!




Potvrzením dobrého jména nově zrozené soutěže je i účast veteránského Mistra světa Jana Zajana, veteránského vícemistra světa Jana Angra, účastníka ME juniorů do 17 let sokolovského Bárneta, českého rekordmana Polhoše rovněž z Baníku Sokolov nebo novorolského Miloše Podšera bývalého juniorského reprezentanta.




A jak naši? Ve váze do 69 kg zvítězil Jan Balogh s osobními rekordy, v 77 kg byl druhý Sváťa Ševčík a čtvrtý ještě žák v osobních rekordech Kuba Rybáček, v 85 kg na čtvrtém Míra Řehoř a na pátém Tomáš Švenda, do 94 kg zvítězil Rosťa Ševčík, ve 105 kg byl druhý Michal Šváb a v supru zvítězil Martin Stašek.

V hodnocení týmů na vzepřené kilogramy vyhráli Teplice, před Slavojem "A" a společným týmem Nové Role a Meziboří.




Již teď se začínáme připravovat na další ročník, který uspořádáme dne 2.12.2017, a samozřejmě Vás již teď zveme.
výsledky

MASŇÁCKÝ TEAMBUILDING

...nejen vzpíráním je člověk živ..., jak by řekl klasik. Samozřejmostí je, že i během tréninku, který je jistě náročný, je třeba si občas oddychnout a načerpat síly i jiným způsobem. Nejčastější naší mimo tréninkovou aktivitou jsou saunovací pátky u našeho kamaráda, kde čerpáme nové síly a vždy zde najdeme něco dobrého k pití a na zub.

Zároveň se však s našimi borci můžete setkat i na netradičních místech, naposledy například pronikly do tajů země a to doslova.., když se vydali na malou speologickou výpravu.
Další naši členové se na výpravu vydat nemohli, jelikož by se tam prostě nevešli... :-D

Na snímku je Tomáš ŠVENDA, náš oddílový miláček a budoucí vzpěračská hvězda Eva ČUBROVÁ a Honza BALOGH.

DALŠÍ REPUBLIKOVÁ MEDAILE NA MASNĚ !!!

Další medaile z Mistrovství České republiky, tentokrát mužů, putuje k nám na "Masnu". Na republikový šampionát byli původně kvalifikováni naši tři borci a to Jan BALOGH (69 kg), Svatobor ŠEVČÍK (77 kg) a Martin STAŠEK (+105 kg). Těsně před závodem však lékař rozhodl, že Martin nemůže nastoupit, jelikož se opět bolestně projevilo jeho starší zranění z vrhu koulí. Je to o to větší škoda, že pokud by Martin do soutěže úspěšně nastoupil, tak by to znamenalo stříbrnou medaili...


První do soutěže nastoupil Honza podporovaný větší skupinou členů a příznivců našeho oddílu. Již od začátku byl viditelný tréninkový výpadek podpořený Honzovým výcvikem v armádě. Přesto Honza bojoval a úspěšným základem na 90 kg v trhu vstoupil do soutěže. Druhý pokus na 95 kg byla absolutně nezvládnutý a chybělo mu vše, aby byl zvládnutý.


Ve třetím pokusu opakoval 95 kg a s velikým vypětím je zvládl. Tím si vyrovnal svůj osobní rekord a hlavně si vytvořil sedmi kilový respektive šesti kilový (Honza byl těžší) náskok na Vavreka z Horní Suché. V té době vedl suverénní Kubík z Ostravy. Do nadhozu se rozhodlo jít základem na 110 kg a byl to úspěšný základ, i když bylo velmi vidět, že tady se Honzův stav projevil na plno. S vědomím, že Vavrek je silný v nadhozu, se měl možná jiný taktický postup, ale Honza šel po dohodě na 115 kg. Tuto hmotnost Honza ani jednou nezvládl...


V konečném zúčtování, kdy Vavrek dal rovných 120 kg, to byl pro Honzu bronz, když po boji přišel o stříbro. Je třeba uznat, že Honza dosáhl dalšího velikého úspěchu a získal pro Slavoj Plzeň třetí místo na Mistrovství České republiky mužů.


Do váhové kategorie do 77 kg nastoupila naše "výkonnostní raketa" Svatobor Ševčík. Ten se v tréninku jevil velmi dobře a do startu šel s vidinou osobních rekordů a pěkného umístění. Sváťa patřil v této kategorii k nejlehčím a zároveň s minimálními zkušenostmi z takové soutěže.


Základem v trhu dal 95 kg a to velmi suverénně. Druhý a třetí pokus šel rovných 100 kg, kdy k úspěšnému zvládnutí chyběl vždy jen pověstný kousek, přičemž se pod činku vždy dostal, ale ta mu spadla do předu. V nadhozu, jeho silné disciplíně, dal v rozcvičovně perfektně 115 kg. Základ šel tedy 120 kg! Ale ouha...Snad se na něm podepsala tíha okamžiku... Sváťa třikrát nedal...


Všechny nás to velmi mrzelo a Sváťu ze všech nejvíce..Přesto se dá, než mu poděkovat, že se za tak krátkou dobu dokázal připravit na tento vrchol vzpěračské sezóny a neúspěch bude pro něho další vzpruhou pro trénink.


Na závěr je třeba uvést, že bronzová medaile je skutečně dalším historickým zápisem do našich výsledků.


TŘI MASŇÁCI NA MUŽSKÉ REPUBLICE

Další výrazný úspěch našeho vzpírání se nám potvrdil v těchto dnech. Na Mistrovství České republiky mužů se kvalifikovali tři naši borci. Ve váhové kategorii do 69 kg je to Jan BALOG, v dodatečně kvalifikaci ve váze do 77 kg Svatobor ŠEVČÍK a v supru Martin STAŠEK. Všichni jsou v plné přípravě a jen u Martina rozhodne o jeho startu na poslední chvíli lékař, jelikož se mu při posledním ligovém kole obnovilo jeho starší zranění.

STŘÍBRNÝ ZÁVOD A KONEČNÝ BRONZ

Náš vzpěračský oddíl dostal opět důvěru pořádat jedno z kol ligové soutěže mužů, které jsme uspořádali v sobotu 29.10.2016. Na"Masnu" se sjelo šest klubů, aby v posledním kole tohoto ročníku svedli vzpěračské souboje.


Již před samotným závodem jsme ale museli řešit problémy v sestavě, když na poslední chvíli ze sestavy vypadl nemocný Jan BALOG a Pavel KUDĚJ, který odletěl na Mistrovství světa Masters v atletice na Nový Zéland. Na poslední chvíli jsme tedy povolali Milana MATĚJOVSKÉHO, který šel do soutěže bez tréninku, ale jako letošní Mistr České republiky Masters se svého úkolu zhostil s bravurou. Obrovským přínosem do naší sestavy byl první start v našem týmu pro Svatobora ŠEVČÍKA, který se k čince vrátil po mnohaleté odmlce. Sváťa začínal se vzpíráním v Rotavě, kde také dosáhl na juniorský mistrovský titul.


Do první skupiny jsme tradičně nasadili Martina STAŠKA a tentokrát Andreie HULEVSKÉHO. Andrei se potýkal s menším zrněním nohy, ale opět odvedl svůj standardní výkon. V trhu šel základem na 90 kg, které bezpečně zvládl. Druhým pokusem nezvládl 95 kg, aby je ve třetím pokusu bezpečně zvládl. Martin byl opět naší hvězdou a stal se i nejlepším závodníkem v přepočtu na body v tomto kole. Již při vážení Martin překvapil tím, že jeho tělesná hmotnost byla jen 110,30 kg!! V trhu si nechal naložit základní pokus na 130 kg. Druhý pokus byl na 135 kg a závěrečný na 140 kg!!!! Neskutečné!!! V nadhozu se necítil moc při síle..., ale přesto...Pokusy v pořadí: 150 kg, 160 kg a 170 kg!!! B-)B-)B-) To skutečně není síla?


Druhá skupiny byla obsazena Milanem a Pepíkem BALOGEM. Milan předvedl 6 platných pokusů, když zejména v trhu udivil trhem do střihu, kdy trhnul třetím pokusem 56 kg. V nadhozu předvedl s jistotou 72 kg. Perfektní výkon a to i z pohledu, že při závodu koučoval s Honzou ŠPETOU i další naše borce. Pepa při vážení vážil 95,60 kg. Museli bychom sahat hluboko do paměti, abychom tuto tělesnou hmotnost objevili. U Pepči se tak projevil tréninkový výpadek a jeho otcovské povinnosti, což je zcela pochopitelné. V trhu 90 kg a v nadhozu 115 kg bylo jeho vítaným maximem pro tým.


Třetí skupina již tradičně s Michalem ŠVÁBEM a již zmiňovaným Sváťou ŠEVČÍKEM, který šel základem v trhu 90 kg. Následných 95 kg bylo dvakrát nad jeho síly, ale bylo viditelné, že šlo jen o malý technický prohřešek a jistě v budoucnu je na soutěži předvede, jelikož tréninkově je umí. Nadhoz šel prvním pokusem 115 kg a druhým pokusem 120 kg. Třetí pokus na 125 kg byl přemístěn s přehledem, ale po výrazu činka lehce utekla a již neudržel. Škoda. Přesto je u něho vidět obrovský progres a v nejbližších dnech se pokusíme v Oddílovém přeboru splnit kvalifikační limit pro Mistrovství České republiky v Praze. Poslední nastoupil Michal. Proti Mistrovství světa Masters snížil svoji tělesnou hmotnost. V základním pokusu v trhu dal 95 kg druhým dal 100 kg. Třetí pokus, zcela nepochopitelně u takového závodníka, nedal. Michal se při 103 kg dostal až na samou hranici časového limitu a činku již jen pozvedl. V nadhozu dal základem 115 kg. Druhým pokusem 120 kg, ale na třetím pokusu na 122 kg neuspěl. Činku sice přemístil, ale již nevyrazil.


Soutěž měla i pěknou diváckou kulisu a velmi nás potěšilo, že jsme zde mohli vidět bývalého trenéra a odborníka Františka Sadílka, vynikajícího trenéra a závodníka Sokola Plzeň Jiřího Němce, úspěšného závodníka a "200" kilového nadhozáře Libora Beníška (uměl 205 kg), či Mistra České republiky družstev mužů s Baníkem Sokolov Oldřicha Bílého nebo trenéra juniorské zápasnické reprezentace Petra Živného.




Celkový součet celého kola nám přinesl velké překvapení. Za zcela suverénními Teplicemi jsme obsadili 2. místo a to před plzeňským Startem. Celkově nám patří v letošní sezóně celkové 3. místo za Teplicemi a Chebem, což je vynikajícím úspěchem celého "masňáckého" vzpírání. Je třeba uvést, že významnou měrou se na tom podílel Martin Stašek, který i když chyběl ve druhém kole, je hlavním stavebním kamenem celého týmu a stojí za naším úspěchem. Je však ale potřeba poděkovat všem závodníkům a celé vzpěračské rodině na Slavoji a také dalším členům a činovníkům Slavoje Plzeň z.s., kteří nás podporují a pomáhají nám.



Sezení po závodech na Masně...



vysledky

GRAND PRIX SLAVOJ PLZEŇ 1899

Oddíl vzpírání SLAVOJ PLZEŇ 1899 si Vás dovoluje co nejsrdečněji pozvat na 1. ročník Grand prix Slavoj Plzeň 1899 ve vzpírání mužů. Přijeďte k nám navázat na naše pořadatelství Světového poháru 1984, kdy na "Masně" tehdy startovali Ti nejlepší vzpěrači a během vzpěračských soubojů nasajte atmosféru předvánoční Plzně. Společně s našimi partnery pro Vás připravíme nezapomenutelnou soutěž a ani Vaše chuťové buňky o zážitek nepřijdou.


MISTR SVĚTA ZAJAN NA "MASNĚ" V LIGOVÉM SOUBOJI

Co nejsrdečněji Vás zveme na 3. kolo II ligy mužů, které pořádáme u nás na "Masně" dne 29.10.2016 od 10:45 hod. (vážení závodníků od 09:00 hod.).

Mimo domácí borce nastoupí další týmy plné vzpěračských hvězd. Mimo jiných, za rotavský Rotas jistě nastoupí medailista z MČR mužů a Masters a účastník letošního MS Masters René Hrubý, za Chomutov juniorský reprezentant a medailista z MČR do 23 let Lukáš Kříž, za chebskou Lokomotivu Mistr ČR do 20 let Václav Manhart, za plzeňský Start Mistr ČR do 20 a 23 let Petr Stránský a z Teplic dorazí účastníci MS Masters Jan Anger, který skončil na druhém místě a konečně Mistr světa Masters a český rekordman Jan Zajan.

Přijďte podpořit domácí SLAVOJ PLZEŇ 1899 a další vzpěrače, kteří na ligový souboj do Plzně zavítají.

ALMIR VELAGIC...SKROMNÁ HVĚZDA SVĚTOVÉHO VZPÍRÁNÍ

Skončené Mistrovství světa Masters v německém Heisheimu nám, mimo vynikajících výsledků, přineslo i jedno milé setkání. V supertíze v první věkové kategorii startovala i domácí reprezentační hvězda Almir Velagic, který se v letošním roce zúčastnil Olympijských her v Riu, kde předvedl perfektní výkony. Na šampionátu v Německu nešel na plný plyn, ale přesto zaplněné hale ukázal 173 kg v trhu a 205 kg v nadhozu, což byl pro něho lehký trénink.


Almir si po celou dobu se všemi povídal a ochotně se i fotografoval nebo podepisoval. Samozřejmě jsme tuto šanci využili i my. S úsměvem jsme kvitovali, že Pavel vypadá s Almirem, že je snad větší a proto i takticky šel do nižší váhové kategorie, aby mu nevytvořil konkurenci. Michal však Almira šokoval ještě více, když tohoto rodáka z bosenského Livna oslovil v jeho rodném jazyce a Almir mu s úsměvem odpovídal. Na závěr popřál České republice a jejím vzpěračům mnoho úspěchů a poslal pozdrav Jirkovi Orságovi se slovy "CZECH REPUBLIC? JIRZI ORSAK..MAINE SUPER KONKURENT :-D




VYNIKAJÍCÍ ÚSPĚCH NA MISTROVSTVÍ SVĚTA

Naši dva borci Michal Šváb a Pavel Kuděj vynikajícím způsobem reprezentovali Českou republiku a Slavoj Plzeň, z.s. na právě skončeném Mistrovství světa ve vzpírání Masters, které se konala v německém Heisheimu. Jak již bylo dříve zmíněno, tak bez podpory samotného oddílu vzpírání, zájmového sdružení Slavoj Plzeň a logistického zabezpečení pana Václava Hajšmana - Kavárna Íčko bychom se šampionátu nezúčastnili.


Předem je třeba připomenout, že se jednalo o naši obnovenou premiéru v Maters reprezentaci na Mistrovství světa. Posledním naším závodníkem byl Bohdan Dolenský, který v roce 1995 obsadil 4. místo. V rámci Mistrovství Evropy to byl opět Bohdan Dolenský v roce 1993 (2. místo !), 1996 (5. místo), 1997 (6. místo) a v roce 2001 (3. místo), tedy Bohdan je držitelem dvou cenných kovů. Dalším byl Jaroslav Kovářík, který v roce 2003 obsadil 6. místo a Michal Rybáček 8. místo. Je na snadě připomenout i historický medailový úspěch Jindřicha Hodla, který se v osmdesátých letech zúčastnil Mistrovství světa "železničářů" v Bulharsku, kde získal bronzovou medaili. Tehdy se jednalo o velmi prestižní soutěž, kde tehdejší reprezentace ze zemí bývalého východního bloku testovaly výkonnost svých reprezentantů.


Michal již předem kalkuloval s tím, že z důvodu lepšího umístění bude lepší startovat ve vyšší váhové kategorii. Jak sám s úsměvem řekl, tak to nebyl žádný problém. Do soutěže tedy nastoupil ve váhové kategorii do 105 kg ve věkové kategorii 2. Skupina byla i přesto silně obsazena a boj o titul se rozehrál mezi dalším českým borcem a naším kamarádem Janem Angrem z Teplic a norským závodníkem. Janovi se při soutěži obnovilo zranění, a proto byl v boji nakonec lepší Nor. Michal šel základ v trhu 95 kg, druhým pokusem 100 kg a třetím 103 kg. Vše zvládl perfektně. Je velkou škodou, že nenašel v sobě více odvahy a nešel vyšší váhy. Skutečně na ně měl... V nadhozu základ 115 kg, druhý pokus 122 kg a třetí 125 kg po výrazu neudržel a činka šla k zemi. I zde bylo vidět, že Michal byl skutečně dobře připraven. Konečné 5. místo, po boji s maďarským závodníkem Kovacsem, je po Dolenského umístěních druhým nejlepším výsledkem.


Pavel naopak svoji váhu snižoval tak, aby se do váhové kategorie do 105 kg ve věkové kategorii 1. vešel. I jemu se to povedlo. V této váze bylo vidět mnoho perfektních výkonů, ale nás samozřejmě zaujal nejvíce boj Pavla s reprezentantem Libanonu. Navzájem se spolu na dálku hecovali a už jen to, že Libanonec měl kolem sebe tři členy realizačního týmu a kompletní "repre výbavu" dávalo tušit, že se jedná o prestižní souboj. Pavel šel v trhu 95 kg a druhým pokusem 100 kg. Třetí pokus 105 kg byl sice vysoko vytažený a Pavel pod něj nespadl... V nadhozu se šlo na základ 130 kg! A byl úspěšný. Druhý pokus na 135 kg nevyrazil a opakováním ho zapsal a čekal na odpověď Libanonce. Ten zataktizoval a chtěl útočit výše, což se mu se 140 kg nezdařilo a Pavel šel před něho. Samotní trenéři z Libanonu to nesli těžce, ale oba dva borci si podali ruce a svůj souboj společně ocenili. Konečné 8. místo Pavla je obrovským úspěchem našeho vzpírání.


Pořadatelé mají od nás velké plus. Po celou dobu byla hala plná fanoušků, perfektně fungovalo zázemí a práce dobrovolníků. Celý šampionát se nesl ve znamení velkých "bitev" mezi závodníky o cenné kovy i konečná umístění, kdy za každým z nich se určitě ukryl nějaký příběh o účasti na šampionátu. Za Michala a Pavla určitě můžeme napsat, že jejich umístění jsou věnovaná jejich potomkům Davídkovi respektive Terezce. Velkým příběhem je také jediný český titul Mistra světa Honzy Zajana z Teplic, který zlatou medaili dovezl pro svoji dceru "Poštolku." Honzo, z celé "Masny" obrovská gratulace!!!

















JAN BALOGH PŘIVEZL DALŠÍ MEDAILI Z MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

Další z výrazných novodobých úspěchů "masňáckého" vzpírání zapsal Honza Balogh. Pod vedením MIlana Matějovského přivezl z republikového šampionátu juniorů do 23 ve váhové kategorii do 69 kg bronzovou medaili. Jak bylo dříve avizováno, tak Honza šel do soutěže s minimem tréninků, což bylo zapříčiněno jeho pracovním vytížením, ale s vědomím, že v testovacím tréninku si dal osobní rekord v nadhozu na 115 kg.

V Holešově jen lehce upravili tělesnou hmotnost a již se šlo do boje. V trhu šel základní pokus na 90 kg, které s přehledem dal. Druhý pokus na 95 kg nezvládl technicky, ale ve třetím prokázal svoji bojovnost (viz. video v odkazu) a tuto hmotnost jako osobní rekord zvládl. V té době byl s jistotou na třetím místě po trhu. Před ním byl pouze stále se lepšící Stránský ze Startu Plzeň a reprezentant Kubík z Ostravy. Do nadhozu si nechal naložit základ na 106 kg, které zvládl. Druhý pokus byl na 110 kg a opět zvládl. Třetí pokus, tedy vyrovnání osobního rekordu,nezvládl. Činku sice přemístil a samotný výraz již nezvládl.

V konečném součtu to znamenalo 3. místo za Kubíkem a Stránským a osobní rekord v trhu a dvojboji.

Honzo GRATULUJEME.
vysledky

KUDĚJ A ŠVÁB NA MISTROVSTVÍ SVĚTA

V poslední fázi přípravy na Mistrovství světa veteránů pro rok 2016, které hostí německý Heinsheim, jsou naši dva borci Ing. Pavel Kuděj a Mgr. Michal Šváb. Oba dva kluci reprezentaci České republiky a zároveň našeho klubu obětovali hodně času a úsilí a to vše museli kombinovat se svým zaměstnáním a rodinou.

Velkým pomocníkem jim byl v tréninku odchovanec našeho oddílu Oldřich Bílý, mimo jiné bývalý Mistr České republiky, který v současné době hostuje v prvoligovém Baníku Sokolov a je členem Startu Plzeň. Olda se snažil kluky v tréninku vést a motivovat, což určitě povede k pěkným výsledkům.

Michal na světové prkno nastoupí dne 7.10. ve věkové skupině 2 a váhové kategorii do 105 kg. Pavel nastoupí druhý den 8.10. ve věkové skupině 1 a ve váhové kategorii do 105 kg. Paradoxní je, že Michal systematicky do svojí váhy nabíral a Pavel zase svoji váhu snižoval, jelikož tomu v minulosti při soutěžích vždy bylo naopak.

Již předem je třeba poděkovat za finanční podporu našemu Slavoji Plzeň z.s, oddílu vzpírání Slavoj Plzeň 1899 a našemu kamarádovi a úspěšnému házenkáři Václavu Hajšmanovi.

NÁŠ ROZHODČÍ NA LIZE MLADŠÍCH A STARŠÍCH ŽÁKŮ

O uplynulém víkendu s v Chebu konalo další kolo ligy mladších a starších žáků. K vidění bylo mnoho pěkných a kvalitních výkonů a potěšitelný byl i fakt, že mnoho mladých závodníků mělo i hezkou techniku. Český svaz vzpírání, respektive předseda komise rozhodčích Ing. Jaromír Jílek, na soutěž jako rozhodčího nominoval i našeho člena a předsedu oddílu Mgr. Michala Švába.

HONZA BALOGH NA MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY JUNIORŮ DO 23 LET

Reprezentant našeho oddílu Jan Balogh se kvalifikoval na Mistrovství České republiky juniorů do 23 let. Pořadatelem je vzpěračský oddíl z Holešova, kde již Honza v minulosti republikové medaile získal. Tehdy to bylo ve váhové kategorii do 62 kg. V současné době bude startovat ve váhové kategorii do 69 kg. V této váze je vynikající konkurence, ale Honza svoji kůži určitě nedá zadarmo. Velikým handicapem je to, že jeho tréninková příprava byla velmi ovlivněna jeho nástupem do Armády České republiky, kdy v posledních dnech byl účastníkem dlouhodobého fyzicky náročného cvičení. Přes všechny překážky věříme, že udělá dobrý výsledek a pod vedením Milana Matějovského přivezou k nám na Masnu další pěkný výsledek.

NAVÁZÁNA PRESTIŽNÍ SPOLUPRÁCE S PAVLEM TRAMPOTOU

Vzpěračskému oddílu SLAVOJ PLZEŇ 1899 se povedlo navázat úzkou spolupráci s prodejcem a dodavatelem sportovní výživy a dalších prostředků a komodit důležitých pro náš sport. Navázanou spoluprácí se nám všem otevírá možnost si zajisti kvalitní legální podpůrné prostředky a spojit tak jméno našeho oddílu se společností, která spolupracuje s kluby FC VIKTORIA PLZEŇ nebo HC ŠKODA PLZEŇ či JIHOSTROJEM ČESKÉ BUDĚJOVICE.

vysledky

vysledky

Všechny detaily k nákupům nebo objednávkám máte v tělocvičně. Nebo se dostavte přímo do prodejny v ulici SOUSEDSKÁ 9 v PLZNI, kde se odvoláte na náš vzpěračský oddíl nebo jméno předsedy oddílu.

…A ZASE „BEJČÍK PÁRTY“

Jako každý rok jsme se tradičně před začátkem podzimní části vzpěračské sezóny sešli na „Bejčík párty“ v Kozolupech u našeho kamaráda, vzpěrače a hlavně strážce naší oddílové pokladny Jirky „Bejčíka“ Flajtingera. Bejčík jako vždy připravil vynikající občerstvení a pití a jeho dcera Pavla pro nás připravila kulturní vyžití ve formě společenských her. Manželka Eva s námi tentokrát nebyla, ale připravila nám domácí švestkový koláč, po kterém se jen zaprášilo.




Samozřejmě se hodnotila prozatimní část sezony s tím, že dosavadní třetí místo ve II. lize je bráno jako úspěch. Na Mistrovství České republiky Masters jsme získali 3x Titul Mistr ČR (Šváb, Kuděj, Matějovský) a na Mistrovství České republiky starších žáků jedno čtvrté (Rybáček ml.) a jedno páté místo (Jireš). Rovněž třetí místo na Otevřeném přeboru města Plzně v kategorii Masters (Šváb) a start nového člena Roberta Bodise na této soutěži.




Zároveň jsme si naplánovali cíle a to udržet svoje pozice v lize, když 3. kolo ligy pořádáme u nás na Masně dne 29.10.2016. Rovněž naši závodníci budou v přípravě na Mistrovství ČR do 23 let (Balogh Jan) a Mistrovství ČR mužů (Balogh Jan a Stašek Martin). Naši borci Michal Šváb a Pavel Kuděj by se měli v říjnu zúčastnit Mistrovství světa veteránů v Německu. Vrcholem naší aktivity bude uspořádání nové soutěže (název se ještě hledá) jednotlivců ve váhových kategoriích a s vyhodnocením tříčlenných družstev v navzpíraných kilogramech. Pevně věříme, že založíme novou tradici této soutěže u nás na Masně.

VZPĚRAČI SLAVOJE PLZEŇ NA OLYMPIÁDĚ

Na Letních olympijských hrách v Riu Českou republiku a potažmo Český svaz vzpírání velmi dobře reprezentoval český reprezentant Jiří Orság. Na Olympijské hry odjeli i zástupci našeho vzpěračského oddílu a to Šváb Michal, Šváb David, Kuděj Pavel, Hulevskyi Andri).




Tady však musíme s pravdou ven a uvést, že to bylo také Rio…, ale jihočeské a na Lipenské přehradě. Český olympijský výbor zde pořádal olympijský park s prezentací více jak padesáti olympijských i neolympijských sportů a to za účasti velkého množství sportovců, sportovních svazů, sportovních oddílů, sportovních osobností a v neposlední řadě i samotných olympioniků, kteří nás v Riu reprezentovali.




Ze strany Českého olympijského výboru jsme byli osloveni s možností účasti na této akci a ani na chvíli jsme nezaváhali. Vzali jsme to jako obrovskou možnost udělat propagaci našemu sdružení Slavoj Plzeň a samotnému městu Plzeň a zároveň Českému svazu vzpírání, kdy jsme chtěli, aby celá akce měla i náborový charakter. Z tohoto důvodu jsme požádali o součinnost oddíly START PLZEŇ (Jílek Jaromír, Hanzl Jan, Bílý Oldřich), TAK HELLAS BRNO (Zemanová Miroslava, Čechová Veronika, Rázlová Zuzana) a SK VZPÍRÁNÍ TEPLICE (Jan Zajan), aby nám s organizací pomohly.




Během dvoudenního vystoupení byl velký zájem z řad veřejnosti. Velké množství dětí, a to kluků i holek, se chtělo poměřit mezi sebou, kdo je nejsilnější. Pozadu nezůstali ani jejich rodiče.  Mezi ženami se objevila slečna, která vzepřela 60 kg, což bylo více, jak její tělesná hmotnost. Mezi muži byli odvážlivci, kteří nadhodili rovných 90 a 100 kg a jeden z nich dokonce vzepřel na prsa 110 kg.  Na vzpěračském prkně se objevili i borci z řad našich olympioniků, kdy například judista Petřikov se svým sparingpartnerem ukázali svoji velkou sílu. Vzpěračskému umu se přišli učit i mladí boxeři z Prahy, Olomouce, Plzně či Kroměříže, nebo členové české  reprezentace taekwon-da či další klubů z řad bojových sportů. Vzpírání mělo obrovský úspěch a vzpěrači z plzeňských klubů Slavoj a Start, dále brněnského Helasu a z Teplic, se postarali o vynikající reklamu vzpírání, jehož vrcholem bylo osmé místo českého reprezentanta Jiřího Orsága, který obsadil v Riu ve váhové kategorii nad 105 kg nádherné 8. místo.




ZÁPASNIČTÍ VZPĚRAČI NA MISTROVSTVÍ EVROPY KADETŮ

Dva členové vzpěračského klubu Slavoj Plzeň 1899 se zúčastní Mistrovství Evropy kadetů ve švédském Stokholmu. Nejedná se však o vzpěračský šampionát, ale zápasnický evropský souboj nejlepších kadet. Z "Masny", pod vedením reprezentačního trenére Mgr. Petra Živného, který je taktéž členem Slavoje Plzeň, odjeli Českou republiku reprezentovat Mike Juřík a Filip Jireš. DRŽÍME PALCE!!!

STAŠEK NA MISTROVSTVÍ EVROPY

Další z obrovských úspěchů si připsal vzpěrač a rekordman našeho "masňáckého" oddílu Martin STAŠEK. Ve svém dominantním sportu, vrhu koulí, se zúčastnil Mistrovství Evropy v atletice, který hostil nizozemský Amsterdam. Martin šel do boje s velkou ambicí a poslední šancí splnit limit na Letní olympijské hry 2016 v brazilském Riu. Pokud by se Martin kvalifikoval, tak by měl, paradoxně, Český svaz vzpírání na olympijských hrách dva členy. Martinovi se však při soutěži obnovilo zranění, které si přivodil na elitní atletické soutěži Zlatá tretra v Ostravě, což se podepsalo na konečném nesplnění limitu. I tak je třeba Martinovi poděkovat za perfektní reprezentaci našeho klubu a popřát mu, aby se dal zdravotně co nejdříve do pořádku a opět se postavil k čince.




NOVÝ BOREC V TRÉNINKU

Do naší "masňácké" vzpěračské rodiny jsme přivítali dalšího nadějného borce TOMÁŠE ŠVENDU. Tomáš začal s lehkým a technickým tréninkem s Honzou Baloghem. V současné době se mu plně věnují další borci z našeho klubu. Tomáši, držíme palce.




ÚSPĚCH STARŠÍCH ŽÁKŮ NA MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY: RYBÁČEK 4. MÍSTO A JIREŠ 5. MÍSTO

Po velmi dlouhé pauze se kvalifikovali naši dva starší žáci na Mistrovství České republiky 2016, které se konalo v Sokolově. Slavoj Plzeň 1899 reprezentovali Jakub Rybáček a Filip Jireš. Nutno podotknout, tak Jakub je hokejista HC Škoda Plzeň a Filip je zápasník, který účastní Mistrovství Evropy kadetů 2016 ve Stokholmu.


Jakub se kvalifikoval do váhové kategorie do 77 kg. Navážena mu byla tělesná hmotnost 72,8 kg. Základem v trhu šel na 50 kg. Prvním pokusem činku přetrhl, druhým nechal činku ve předu....Do třetího pokusu ho jeho otec a trenér v jedné osobě Michal Rybáček koncentroval a Kuba je dal. V nadhozu dal všechny tři pokusy a to na váhách 60 kg, 65 kg a 70 kg. Ve dvojboji tedy 120 kg a obsadil celkově 4. místo, což je vynikající výsledek našeho mládežnického vzpírání.


Filip nastoupil v supru, což je u starších žáků váhová kategorie + 77 kg. Nejlehčí závodník zde měl 77,5 kg a nejtěžší 114,1 kg. Rozdíl mezi nimi tedy tvoří necelých 40 kg! Zde jen podotkneme, že by stálo za úvahu, aby v této věkové kategorii byla ještě minimálně jedna váhová kategorie, která by soutěžícím s nižšími tělesnými váhami dala větší šanci konkurenceschopnosti...Filip měl naváženo 94,7 kg. Nutno podotknout, že k soutěži nastoupilo 13 závodníků! Favorité byli jasní, ale šli jsme do boje s odhodláním o co nejlepší umístění. Základ v trhu dal 60 kg. Druhý pokus 65 kg nezvládl, ale třetím 65 kg opakoval a to úspěšně. Do nadhozu, Filipově silnější disciplíně, šel základem 85 kg a suveréně je dal. Druhým pokusem vyrovnal svůj osobní rekord na 90 kg. V ten moment bojoval o lepší umístění s chebským Dunkou. Takticky jsme naložili na 92 kg a Filip jedl, čímž opět zvýšil svůj osobní rekord a posunul se konečné 5. místo, když porazil 8 soupeřů!


vysledky

LIGA MUŽŮ: PO DRUHÉM KOLE JSME NA TŘETÍM MÍSTĚ

Vzpěračské město Cheb přivítalo II. kolo ligy mužů skupiny A. Již před startem jsme věděli, že s námi nenastoupí Martin Stašek, který si léčí zranění, ale hlavně vše směřuje k možné účasti na Letních olympijských hrách v Riu 2016 ve vrhu koulí. Navíc týden před tím startoval v atletické extralize za Hvězdu Pardubice a den před ligou na ostravské Zlaté tretře!!!


Do týmu mužů byli nominováni Jan Balogh, Milan Matějovský, Andrei Hulevski, Josef Balogh, Michal Šváb a Pavel Kuděj. Jako masér a kustod tým doprovázel již neodmyslitelně Bohdan "Dandy" Dolenský.


V první skupině nastoupil Jan Balogh, Milan Matějovský a Andrei Hulevski. Milan, mimochodem ročník narození 1957, zvedal velmi spolehlivě. Jeho výkon kalilo pouze zvláštní rozhodnutí rozhodčích u jeho třetích pokusů v trhu i nadhozu. Přesto jeho 50 kg v trhu a 65 kg v nadhozu (70 kg měl nad hlavou) bylo hezkým úspěchem. Honza šel do soutěže přímo z plného výcviku v armádě, kam nastoupil. V současné době je ve Vyškově a jeho trénink je výrazně založen na vytrvalosti a běhání dlouhých tratí. Přesto 85 kg v trhu a 100 kg v nadhozu bereme všemi deseti. Dvakrát šel i na 105 kg v nadhozu, ale byly nad jeho síly. Věříme, že až výcvik ukončí, potrénuje, a opět se vrátí na svá výkonnostní kila. Andrei se stal v tomto kole naší jedničkou. I když má omezené tréninkové podmínky, kdy žije v Praze a trénuje v Brandýse nad Labem, opět potvrdil svoji výkonnost. V trhu dal úspěšných 100 kg a v nadhozu zafixoval pěkných 130 kg.


Druhá skupina nastoupila ve složení Josef Balogh, Michal Šváb a Pavel Kuděj. Josef, čerstvý tatínek, i Pavel šli shodně základy v trhu na 90 kg. Oba pak ještě zvládli na 95 kg. Josef ještě zkusil 100 kg, ale byly nad jeho síly. Michal šel základem 95 kg a druhým pokusem dal 100 kg, což jak on říká, umí v naší zemi málo čtyřicátníků :-D Ano, Michal den před tím oslavil již své 40 narozeniny. Na 102 kg už síly nezbyly. V nadhozu zůstal Michal jen na 110 kg. Pepa dal 125 kg, když 130 kg nevyrazil a Pavel 130 kg dal základem, ale poté dvakrát 135 kg nedal.


Ačkoli jsme do tohoto kola šli s jistými obavami, tak konečné čtvrté místo je velkým úspěchem. O to větším když po II. kole jsme na celkovém 3. místě za Teplicemi a Chebem, kdy za námi jsou borci ze Startu Plzeň, Chomutova a Rotavy.



vysledky


DALŠÍ BALOGH(ová) V NAŠICH ŘADÁCH

Obrovská gratulace přichází z našich řad našemu borci Pepíkovi Baloghovi. Před pár dny získal svoji největší výhru života, když přítelkyně LUCKA přivedla na svět jeho dceru ŠÁRKU. Šárce přejeme hodně zdraví, lásky a štěstí do jejího života a Pepovi klademe na srdce, aby ji co nejdříve vyplnil přihlášku na "Masnu" a zaplatil za ni příspěvky :-D.


75 + 40 = 115

Nejedná se o žádný soutěžní dvojboj, ale součet věků, které jsme společně oslavili na narozeninovém posezení v Sauně nad zimákem v Plzni, kde se o nás perfektně postaral náš kamarád a fanda, a také oslavenec, Vašek. Už je tomu tak, ale naši dva borci oslavili svá významná životní jubilea. Bohdan "Dandy" Dolenský oslavil 75 let a více jak 40 let u činky. To náš předseda Michal Šváb oslavil 40 let svého věku a 26 let u činky. Oslava se vydařila a všichni se dobře bavili. Ještě jednou klukům gratulujeme.










RYBÁČEK OPĚT TRÉNUJE

Potěšitelná zpráva pro všechny naše členy a příznivce: Rybáček opět trénuje. Je však třeba tuto informaci poupravit. Ano, Michal Rybáček, se po operaci dobře zotavuje a začíná s lehkým tréninkem.
Jenže my hovoříme o Jakubovi Rybáčkovi, což je jeho velmi sportovně nadaný syn. Kuba se stále velmi dobře věnuje lednímu hokeji v HC Škoda Plzeň a k tomu zvládá být úspěšným judistou. Navíc tedy teď začal koketovat se vzpíráním, což zatím s tátou Michalem berou jako doplňkový sport.
Přesto s minimem tréninku dal na Kvalifikační soutěži na Masně 55 kg v trhu a 60 kg v nadhozu - a v současné době svoji výkonnost opět zvýšil. Jen tak dál!




GRATULACE VIKTORCE!!!

...původně jsme chtěli k této fotografii napsat, že se jedná vzpěračské klání u nás na Masně :-)
S pravdou ven. OBROVSKOU GRATULACI POSÍLÁME FOTBALISTŮM VITKORIE PLZEŇ K ZISKU 4. MISTROVSKÉHO TITULU. SPECIÁLNÍ GRATULACI OD NÁS DOSTÁVÁ ROMAN HUBNÍK ZA TO, ŽE DOKÁZAL NAŠÍ SPOLEČNOSTI, ŽE I TÁTA MŮŽE BÝT DOBRÝ RODIČ... V NEPOSLEDNÍ ŘADĚ DRŽÍME PALCE ČÍŠOVI!




...ODEŠEL KAMARÁD PEPÍK BUDAJ

Při psaní těchto řádek nás napadá, že bychom vyměnili všechny tituly a medaile za to, aby se dal tento předem prohraný závod vyhrát... S lítostí Vám oznamujeme, že dne 22.dubna 2016 nedokončil svůj poslední závod náš kamarád Pepík Budaj...


Pepa začal se vzpíráním na Masně v Plzni na přelomu 80. a 90. let, kam přišel studovat. Díky své tréninkové píli a přístupu se brzy stal základním kamenem mužstva mužů, s nímž startoval v tehdejší druhé lize. Zároveň se účastnil okresních a krajských soutěží, kde pravidelně získával medaile. Poté se na delší dobu odmlčel. Následně se objevil na soutěži v Plzni - a to už jako závodník Bohemians Praha.


Poté se však vrátil do "masňáckého" dresu na hostování, a ještě několik ligových bojů za Slavoj vybojoval. Naposledy oblékl plzeňský dres na Mezinárodním veteránském turnaji ve Veľkém Mederu, kde nastoupil s Jardou Pešatem a Michalem Švábem. Pepča se pak stal předsedou oddílu Bohemians Praha a začal předsedat českému veteránskému vzpírání.


I když Pepa žil a závodil v Praze, jak říkal, jeho srdce patří pořád i do Plzně.

Pepo, doufáme, že už jsi někde v nebeské rozcvičovně a připravuješ se na svůj další závod...Tvoji Masňáci.

CRAIG JE MISTREM KANADY (CRAIG IS CHAMPION OF CANADA)

Hi,
I won our Canadian Masters Championships. Only made 2 lifts, 110kg snatch 140kg Clean and Jerk.e

To byl stručný vzkaz, který přišel mailem od našeho kanadského kamaráda Craiga. Podle dostupných informací se stal Mistrem Kanady ve věkové skupině M2 a váhové kategorii do 105 kg (možná i do 94 kg) za výkon 110 kg v trhu a 140 kg v nadhozu. Zvládl však pouze dva pokusy, ale přesto mu patří velký obdiv a ještě větší GRATULACE k tomuto úspěchu. Nutno podotknout, že by se tímto výkonem stal i Mistrem České republiky.

P.S. Je vidět, že mu trénink na Masně prospěl :-):-):-)




Na snímcích je vzpěračský Masters tým Creek Barbell Club (Craig sedí na levé straně) a medaile pro vítěze.

MISTŘI ČESKÉ REPUBLIKY Z MASNY

Vzpěračský klub ze severočeských Teplic uspořádal Mistrovství České republiky Masters. Celý šampionát probíhal v nových prostorech, které si domácí borci zrekonstruovali a právě zde začínají psát svoji další kapitolu.

K soutěži jsme vyslali tři borce. Těsně před soutěží se musel odhlásit ROBERT BODIS, který musel učinit z pracovních důvodů. Je to veliká škoda, jelikož by určitě bojoval o jednu z medailí. Pod vedením BOHDANA "DANDYHO" DOLENSKÉHO na severočeskou misi odjeli MILAN MATĚJOVSKÝ, MICHAL ŠVÁB a PAVEL KUDĚJ.


První k soutěži nastoupil Milan. Již to že se dokázal připravit, bylo malým vítězstvím. Přes vleklé zdravotní problémy a velkou úpravu vlastní tělesné hmotnosti získal Titul Mistra České republiky ve své věkové a váhové kategorii. Už to, že Milan přes soutěží taktizoval s úpravou váhy, bylo hlavním odrazovým můstkem k tomu, že si první místo zasloužil. Bravurně zvládnuté pokusy a vzepřené hmotnosti to byl opět Milanův rukopis.


V neděli do závodu nastoupili Michal a Pavel. Michal také opět upravoval váhu, což se následně odrazilo na jeho výkonu. Před samotným startem se rozhodlo, že bude lepší tělesnou hmotnost upravit, a to i za cenu případného menšího výkonu ovlivněného samotnou úpravou tělesné hmotnosti, ale o to ,větší šancí zisku zlaté medaile. Konečná váha byla 93,10 kg. Michal šel základ v trhu 95 kg, tedy váhu kterou chodí stabilně. A ejhle...po technické chybě nedal. Musel tedy opakovat, což zvládl. Třetím pokusem dal pěkných 100 kg. V té době nad svým soupeřem Reném Hrubým vedl o 10 kg po trhu, ale byl těžší. Do nadhozu šel prvním pokusem 110 kg. Jak sám řekl...byly těžké, ale dal je. Druhý pokus na 115 kg Michal nedal. Činka jej přiškrtila, a do výrazu zatlačil a dopředu a činku neudržel. Třetím pokusem je opakoval a zvládl je. Hrubý nadhodil také 115 kg a to Michalovi stačilo k vítězství. Letos startoval poprvé v kategorii M2 a je to tedy premiérový titul v této věkové kategorii.


Poslední nastoupil Pavel. Pavel do soutěže šel minimálním vzpěračským tréninkem a hlavně po prodělané viróze. Od začátku jsme věděl, že Pavlovým soupeřem bude domácí Jaroš. Ten měl nahlášené základy na 100 kg a 120 kg. Pavel nastoupil s tělesnou hmotností 107,90 a Jaroš se 114 kg. Pavel šel základem 95 kg, které dal. Jaroš šel 100 kg, ale nedal. Pavel na tuto váhu šel po něm, ale ani jednou je nedal, což byl částečně problém do soubojem s domácím borcem, ten totiž dal poté 100 kg a následně navýšil svůj náskok na 105 kg. V nadhozu jsme začali taktizovat. Jaroš dal 120 kg. My jsme šli základem 125 kg a dali. Jaroš šel na 125 kg s tím, že si závod pohlídá. Ale...dvakrát činku přemístil, ale ani jedou nevyrazil..Pro nás to byl signál k navýšení a Pavel šel na 130 kg. Ten to pokuse znamenal titul. Pavel dal! Následně si nechal naložit 140 kg! Tímto pokusem útočil na celkové vítěství mezi nejmladší věkovou kategorií, ale činku nezvládl. Přesto získal za svůj výkon třetí místo v celkovém hodnocení a první místo ve své váze.


Naši borci opět prokázalo vysoké kvality a zaslouží si náš obdiv a poděkování za vzornou reprezentaci Slavoj Plzeň a města Plzně.


vysledky

KANADSKÝ VZPĚRAČ NA SLAVOJI

V naší vzpěračské hale nebo na závodech se již v minulosti objevilo mnoho závodníků za zahraničí. Samozřejmě nemůžeme opomenout Světový pohár v roce 1984 a tehdejší účast mnoha reprezentantů, ale v novodobé éře našeho klubu se jednalo o Ukrajince, Rumuna, Rusa, Slováka, a závodníka z Mauricia.


Novou zkušeností a poctou pro náš oddíl byla účast na trénincích v naší hale závodníka z Kanady a to CRAIGA VANDEWEGHA (Craig Vandeweghe) z clubu CREEK BARBELL CLUB IN STONEY CREEK, ONTARIO, CANADA.


foto na iconosquare foto na instagramu další foto cross fit

Craig byl velmi sympatický a usměvavý borec, který mezi nás hned zapadl. Samozřejmě došlo k několika vtipným situacím v rámci našich česko-anglických rozhovorů, ale vždy jsme se domluvili.


Craig ve své nejlepší formě dělal 125 - 155,kdy měl tělesnou hmotnost mezi kategoriemi do 94 a 105 kg. Nám při tréninku ukázal 110 - 135 kg. Jak Craig uvedl, tak se k nám na do Plzně ještě určitě vrátí a je možné, že by se mohl objevit i na některé naší soutěži nebo dokonce v našem dresu.


Craigovi a dalším vzpěračům z Creek Barbell Clubu přejeme hodně síly!!

Craig, good luck!;-)

VETERÁNSKÁ REPUBLIKA SE BLÍŽÍ

Naši veteráni jdou do boje. Před blížícím se Mistrovství České republiky Masters bylo rozhodnuto, že do do soutěže vyšleme jen naše čtyři závodníky. Konečnou nominaci ovlivnilo mnoho různých faktorů, ale i tak, doufáme, že přivezeme nějaké medaile. Za doprovodu Dandyho Dolenského a Pepíka Šlechty by k závodu měli nastoupit Milan Matějovský, Mgr. Michal Šváb, Robert Bodis a Ing. Pavel Kuděj. Držíme palce!

DALŠÍ RETRO SNÍMEK

Jelikož se uveřejňování "retro" snímků stalo velmi oblíbeným, tak Vám opět přinášíme jeden z nich. Tentokrát se jedná o nástup před pochodem k oslavě 1. máje a to někdy na konci 8O let. Zajímavostí je, že všichni jsou oblečeni do nových modrých teplákových souprav s červeným lemem a oddílovou příslušností na zádech, ale ani jedna kompletní souprava se nezachovala... máme jen jednu bundu. Zleva stojící: Josef Schneider ml., Švorc, Vejvoda, Josef Holub, Vladimír Holub, Ing. Pechr, Bohdan Dolenský, Kebl, Josef Schneider st. Uprostřed: (?), Kanaloš Dolní řada zleva: (?), Robert Schneider, (?), (?)



DALŠÍ VZPOMÍNKA

Přinášíme ještě jeden exkurz do naší historie...

Zde by se mělo jednat o některé vzpěrače Slavoje Plzeň kolem roku 1961 nebo 1962. Stojící od levé strany KEIBL, STEINIGER st., ŠVIHLÍK LUBOMÍR (předseda oddílu a jednoty, děda vzpěrače Jana Hanzla ze Startu VD Plzeň a úspěšného atleta), STEINIGER ml., od levé strany sedící (?), děti matka a strýc Jan Hanzla, poslední sedící (?). Zajímavostí na fotografii jsou dřevěné prosklené dveře, které byly následně v nové vzpěračské hale v Lukavické ulici a oddělovaly rozcvičovnu od závodních prostorů.



VZPOMÍNKA STARÁ PADESÁT LET


...pokud nás paměť neklame a informace z archívu vzpěrače Jiřího Němce ze Sokola Plzeň jsou pravdivé, tak Vám předkládáme vskutku historický kousek k nahlédnutí. Mělo by se jednat o tým TJ SLAVOJ MP PLZEŇ z roku 1966! Někteří z borců nás již bohužel navždy opustili a jiní od vzpěračské činky odešli a vzpírání se nevěnují. Z levé strany: Ing. ŠOFR Jaroslav, DORT Břetislav (později trenér TSM v Plzni), ŠIMÁNĚ Jiří, Ing. PECHR Antonín (později mezinárodní rozhodčí, činovník ČSV, trenér a předseda oddílu Slavoj Plzeň), MUDr. BÍLEK Jiljí (otec juniorského a mužského Mistra ČR Bílka Šimona) a VOKURKA Oldřich (?). Chybí zde ŠATRA Zdeněk a TOBRMANN Václav.



Břetislav Dort 2014



ŠVÁBŮV BRONZ A BODISOVA PREMIÉRA


Otevřený přebor města Plzně nám přinesl nečekaný medailový úspěch v kategorii masters, kde vybojoval bronzovou medaili Michal Šváb. Náš druhý závodník Robert Bodis se k závodní čince postavil poprvé a nutno podotknout, že svůj debut skvěle zvládl. K těmto úspěchům naše závodníky v soutěži opět vedli Milan Matějovský a Bohdan Dolenský.



U Roberta bylo nejdůležitější, aby v soutěži dobře obstál a získal své první závodní zkušenosti. Proto se zvolili i reálné a dobře zvládnutelné základní pokusy. V trhu se šlo prvním pokusem na 55 kg a druhým na 60 kg, kdy tyto pokusy lehce zvládl a nutno podotknout, že do stoje. Třetí pokus na 65 kg bylo s technickou chybou neuznáno. Do nadhozu šel Robert základem na 70 kg, které zvládl. Druhý pokus na 75 kg byl vyražený před tělo a činku neudržel. Opakovaný třetí pokus již zvládl bez problémů. U Roberta závod splnil účel a mohl si ta "osahat" svůj první závod.



Michal původně do soutěže neměl ani zasáhnout, ale přesto se zvážil a o závodu nastoupil. V trhu šel opět zkušeně základ na 95 kg. Druhým pokusem vzepřel 100 kg. Na třetí pokus si nechal naložit 103 kg. Pod činku se dostal velmi rychle, ale menší technickou chybou činku uvedl do rotace a při samotném vstávání ji neudržel. V nadhozu šel základ na 115 kg. Druhý pokus byl zvýšen na 120 kg. Michal tuto hmotnost zvládl, čímž těsně porazil domácího (Start VD Plzeň) Pavla Bačíka, což znamenalo jistotu nečekaného třetího místa. V ten moment se na činku naložilo 123 kg, což by znamenalo konečnou druhou příčku a poražení Najmana z pražských Bohemians. Michal však činku při přemístění málo vytáhl a i když se pod činku dostal, tak ji při vstávání vyklopil...



A na závěr zvířátka...



výsledky

BRONZOVÝ ÚSPĚCH V LIZE


Ligový ročník 2016 byl zahájen. 1. kolo II. ligy skupiny "A" uspořádal oddíl Startu Plzeň dne 12.3. Do vzpěračské haly se sjelo šest týmů. Mimo našich barev se zúčastnil domácí Start, a dále mužstva Rotavy, Chebu, Chomutova a největší favorit Teplice. Opět se dal očekávat velký boj o umístění, jelikož v každém týmu bylo několik Mistrů České republiky v různých věkových a váhových kategoriích, což bylo umocněno i několika reprezentanty v juniorských kategoriích. Za Slavoj nastoupili STAŠEK, BALOGH Honza, HULEVSKYI, BALOLGH Josef, Ing. KUDĚJ Pavel a Mgr. ŠVÁB Michal.

Do první skupiny nastoupili STAŠEK Martin a BALOGH Honza. Honza celý týden léčil silné nachlazení a teploty, přičemž se do poslední chvíle nevědělo, zda vůbec nastoupí. Na konec se Honza rozhodl do boje jít. Byl na něm vidět výpadek, ale hlavně prodělaná choroba. Přesto šel Honza na základ v trhu 90 kg! Činku však málo vytáhl a pokus nedal. Ve druhém pokusu váhu opakoval a s přehledem ji dal. Na třetí pokus se naložilo reálných 92 kg, ale Honza zopakoval chybu z prvního pokusu a váhu nezvládl. Nadhoz šel základem 100 kg, které z přehledem dal. Druhým pokusem dal 105 kg. Při třetím pokusu 107 kg postavil, ale nevyrazil. Martin, naše vzpěračská hvězda, šel do soutěže s bolestivým ramenem. V trhu šel velmi takticky a všechny pokusy na 130, 135 a 140 kg byly dány velmi přesvědčivě. Do nadhozu šel základem 160 kg, aby výsledek zajistil. Druhým pokusem dal s přehledem 170 kg! V ten moment se však ozvalo bolavé rameno a Martin ihned ze závodu odstoupil, respektive nešel na třetí pokus..Přesto opět vynikající výkon a potvrzení jeho kvalit.



Druhá skupina byla s našimi Andreiem a Pepíkem. První poznatek. Pepa nějaká kila ze své hmotnosti ubral a Andrei zase přidal B-) Oba dva šli základy v trhu na 95 kg, které dali. Druhým pokusem šli oba na 100 kg a oba dali. Třetí pokus? Oba šli na 105 kg a oba nedali. Opravdu. Pokusy šli jako přes kopírák. V nadhozu šel Andrei základ 120 kg, druhý pokus 125 kg a třetí na 130 kg. Všechny pokusy byly platné a opět potvrdil, že je nadhozář a jeho výkonnost má vzestupnou tendenci. Pepík šel základ 125 kg a druhý pokus na 130 kg, které dal. Na třetí pokus 132 kg už ale síly nebyly. Oba dva zaslouží dík a poděkování, jak za Masnu bojovali.

Třetí skupina byla obsazena Michalem a Pavlem, tedy našimi vzdělanci;-) Pavel přišel ostříhán, což ocenila zejména ženská část publika. Základ v trhu dal na jistotu na 90 kg, což nebyl problém. Druhým pokusem zvedl 95 kg. Třetí pokus navýšil na 100 kg, tedy pro Pavla známou váhu, ale technická chyba jej o platný pokus připravila. Michal začal na 95 kg základem. Druhý pokus bylo pěkných 100 kg a třetí perfektně zafixovaných 102 kg. nadhoz začal Michal na 115 kg.Druhý pokus dal na 120 kg. Přemístění bylo v pořádku, ale výraz byl zase špatný. Michalovi se vrací starší zranění a podvědomě pak ve výrazu dělá chybu. Třetí pokus na 122 kg byl neplatný. Pavel základ na 125 kg podcenil a nedal. V opravě se již nemýlil. Třetí pokus si nechal zvýšit na 135 kg, tedy o 10 kg a byl na nich úspěšný. Tedy pěkný osobák. Gratulujeme.



V celkovém pořadí jsme skočili na pěkném třetím místě. Ztráta na druhé místo byla jen 10 bodů.., což mrzí, ale reálně jsme velmi spokojeni s tím, jak naši borci bojovali a udělali pěkný výsledek. Další kolo nás čeká už 21.5. v Chebu.

Další fotografie a videa přineseme později.

výsledky

BUDEME BOJOVAT!


Dne 12.3.2016 od 11:00 hod. vypukne opět ligová sezóna. Náš oddíl se v tomto roce utká s týmy Teplic (tým, který byl minulý rok prvoligový a jen z technických důvodů účast odřekl), Rotavy, Chebu, Startu Plzeň a Chomutova. Lze očekávat, že v průběhu soutěže budou startovat za jednotlivé týmy někteří juniorští reprezentanti nebo Mistři České republiky a bude k vidění mnoho kvalitních výkonů.

S očekáváním nastoupí i náš tým... Opět je problém dát dohromady plnou sestavu, kdy si zranění a chřipková epidemie vybírají svoji daň. Přesto k soutěži nastoupíme a budeme bojovat, i když do poslední chvíle se uvažovalo, že zdravotní problémy nám neumožní postavit celý tým a budeme se muset omluvit.

Inu, saunování nebudeme napříště podceňovat...

NOVÉ ZÁVODNÍ PRKNO SE UŽ MONTUJE


Po mnoha letech jsme se dočkali. S výrazným přispěním členů našeho oddílu a zejména Pavla Kuděje se začalo vyrábět a montovat nové závodní prkno. Projektováno je tak, aby bylo lehce skladné a mobilní z důvodu jeho umístění ve sportovní hale při soutěžích. Mělo by být vyrobené z kvalitních materiálů, které nám, a nejen nám, zaručí vynikající výkony.






VŠESTRANNÝ KUDĚJ ZVÍTĚZIL


Náš ligový závodník a Mistr České republiky Masters (2015) ve věkové ketgorii 35 až 39 let, ve váhové kategorii nad 105 kg, Pavel Kuděj, zvítězil v rámci halového Mistrovství Plzeňského a Jihočeského kraje v atletice, které se konalo v Praze.


Pavel ovládl vrh koulí, když zapsal vítězný pokus v délce 13,50 metrů. Na turnaji startoval za atletický klub Plzeňská sportovní o.p.s. GRATULUJEME.

NA STARTU NOVÉ SEZÓNY


Ve vzpěračské hale Slavoje Plzeň je opět rušno. Borci, kteří by měli být nominováni do ligového týmu mužů, se již intenzivně připravují a zvyšují tréninkové dávky. Na úvod však bylo třeba sečíst ztráty, které nás potkaly. Do první poloviny roku určitě nebude připraven Michal Rybáček, který je po operaci, ale stále častěji na tréninky vodí svého všestranně sportovně nadaného syna. Druhým borcem je Marek Šilov... "Oddíl se s ním jednostranně rozhodl ukončit činnost, jelikož nás velmi lidsky zklamal a zradil... Není k tomu již více co dodat."

Závodníci Jan Špeta, Jan Lacina a začínající Tomáš Švenda se jeví velmi dobře a určitě budou kdykoliv připraveni naskočit do rozjetého ligového vlaku, pokud by tomu bylo třeba. Pevně doufáme, že to nebude třeba, ale Jan Balogh mění zaměstnání a jeho bratr Josef očekává narození potomka - a je tedy třeba počítat s možným výpadkem. Martin Stašek laboruje se zraněním, ale i zde budeme doufat, že se připraví. Andrei Hulevski odešel pracovat do Prahy a tréninky musí kloubit s prací. Michal Šváb a Pavel Kuděj se připravují v mezích možností.


Potěšitelný je fakt, že se se vzpěrači opět připravují zápasníci Slavoje Plzeň a to Filip Jireš a Mike Juřík. Oba dva borci jsou opět v plné zátěži zápasnických tréninků pod vedením Mgr. Petra Živného, což je v současné době trenér juniorské a kadetské reprezentace České republiky, a s naším oddílem plně spolupracuje.

Jak již bylo uvedeno, tak našim cílem pro tento rok je se ctí obstát v ligové soutěži mužů. Masters by se měli zúčastnit republikového šampionátu v Teplicích. Bratři Baloghové a Martin Stašek opět budou bojovat o limity pro Mistrovství České republiky mužů a stejně tomu bude i Jireše na šampionát starších žáků v "supru" a Juřík na republiku do 17 let, kde by měl startovat ve váze do 56 kg.


Pokud vše v tomto roce vyjde, chtěli bychom uspořádat vlastní soutěž, která by byla pod hlavičkou našeho oddílu. Raději však nebudeme předjímat...

zpět na hlavní stránku